Dwa serca z ukośnym zakończeniem

Proponowaną dzisiaj inspirację dosłownie dwa dni temu niespodziewanie odnalazłam na aparacie – zapewne z powodu wielu naszych chorobowych „przygód” po prostu o niej zapomniałam! A szkoda, bo jest świetną alternatywą na popularne (szczególnie w czasie wakacyjnym) dwa warkocze holenderskie. Propozycję fryzury znalazłam, trochę w trudniejszej wersji, na internecie – specjalnie dla Was uprościłam ją i rozłożyłam na poszczególne etapy czesania. Zapraszam zatem – z kilkutygodniowym opóźnieniem 😉 – na

DWA SERCA Z UKOŚNYM ZAKOŃCZENIEM

Potrzebujemy:

Zaczynamy od dokładnego podziału włosów:

– najpierw pionowym przedziałkiem na pół
– jedną z części związujemy
– na drugiej wyodrębniamy połówkę serca
– resztę włosów dzielimy na dwie części i też związujemy gumkami (by nie przeszkadzały w czesaniu)
– tak samo dzielimy włosy z drugiej strony głowy

Rozpuszczamy jedną z połówek serca i „odcinamy” jego górę. Prowadzimy pierwszy warkocz holenderski pół dobierany, dobierając włosy tylko z „odciętej” części. W trakcie czesania, schodząc niżej, zaczynamy dobierać (poziomo) wszystkie włosy z połówki serca (tylko z jednej strony). Warkocz przedłużamy warkoczem na 3 i wiążemy mini gumką.

Symetryczny warkocz prowadzimy na drugiej połówce mniejszego serca.

Rozpuszczamy jedną z związanych stron (dwie kiteczki) i zaplatamy pierwszą połówkę dużego serca. Prowadzimy trzeci warkocz holenderski dobierany tylko ze strony zewnętrznej. Gdy zbliżymy się do jego końca, po dobraniu wszystkich włosów łączymy końcówkę przeciwległej połówki małego serca z końcem zaplatanego warkocza i tworzymy wspólny warkocz na 3.

W ten sam sposób postępujemy z drugą połówką dużego serca, łącząc ją z przeciwległą mała.

Jeśli mamy problem z połączeniem warkoczy, możemy po prostu zostawić dwa kucyki i też będzie ładnie 🙂 Tak czy owak – mam nadzieję, że spróbujecie! 😀

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.